Wednesday, July 23, 2025

AGRICULTURE

1. The Green Revolution in India primarily focused on the improvement of which of the following?

A) Fruit production

B) Animal husbandry
C) Cereal crop production 

D) Horticulture

Correct Answer:C) Cereal crop production  


2. What is the important gas that plants use in the process of photosynthesis?

A) Oxygen 
B) Nitrogen 
C) Carbon Dioxide     
D) Hydrogen 

Correct Answer:- C) Carbon Dioxide


3. What is the method called in which crops are grown alternately to preserve soil health and increase crop yield?


a) Monoculture 
b) Mixed Cropping
c) Crop Rotation     
d) Intercropping

Correct Answerc) Crop Rotation 


4.When is National Agriculture Day celebrated in India?

A) March 23 
B) December 23      

C) August 15 

D) November 5 

Correct Answer:- B) December 23


5. "Azolla" is useful in crops for which purpose?

a) Pest control
b) Fodder crop
c) Nitrogen fixation  ✔
d) Increasing soil softness

Correct Answer:- c) Nitrogen fixation 

6. No Farmer, No Food, No Future


7. What does the term Mycorrhiza refer to?

A) Pest control

B) Grass cultivation

C) Symbiotic relationship between fungi and plants 

D) Water management


correct answer is:

C) Symbiotic relationship between fungi and plant roots 

Explanation:-

Mycorrhiza refers to a mutually beneficial association between fungi and plant roots.

The fungus provides the plant with water and minerals.

The plant supplies the fungus with food (carbohydrates like glucose and sucrose).


8. Which agricultural practice helps to conserve soil?

a) Overgrazing

b) Terrace Farming 

c) Deforestation

d) Excess Irrigation


Correct Answer:- b) Terrace Farming


9. Which of the following is a Rabi crop?

a) Paddy 

b) Sugarcane

c) Mustard 

d) Cotton 


Correct Answer:-

c) Mustard 


10.The scientific study of soil as a natural resource on the surface of the Earth including soil formation, classification, and mapping is known as:

భూమి పైభాగంలో ఉన్న నేలను సహజ వనరుగా అధ్యయనం చేయడం, అందులో నేల ఏర్పాట్లు, వర్గీకరణ, మ్యాపింగ్‌లను కలిగి ఉండే శాస్త్రీయ అధ్యయనాన్ని ఏమని అంటారు?


a) Agronomy (అగ్రోనమీ)

b) Horticulture (హార్టికల్చర్)

c) Pedology (పెడాలజీ)

d) Entomology (ఎంటమాలజీ)

 

Answer:- c) Pedology (పెడాలజీ)


11.

 

 

 

 

 



  

No comments:

Post a Comment

REASONING

1. Sita walks 4 km east, then 3 km. north. How far is she from the starting point? A) 5 km  B) 6 km  C) 7 km  D) 4 km  Correct Answer:-  A) ...